Sirpa Paatero

Neuvoloilla voittoja yritysten omistajille

Sote-uudistukseen liittyy monia hämmentäviä kohtia ja osin esitykset ovat etenemässä kaikkien käytännön tason ammattilaisten ja professoreiden vastustuksesta huolimatta. Yksi näistä räikeämmistä on neuvoloiden yhtiöittäminen. Neuvolat ovat tuttu ja turvallinen kaikkia lapsiperheitä koskettava palvelu, jonka toiminnasta Suomi on niittänyt mainetta. Koko malli on saanut aikaan maailman alhaisimman lapsikuolleisuuden ja terveimmät lapset. Neuvolat toimivat ilman jonoja, tehden kotikäyntejä ja yhteistyötä lääkäreiden, toimintaterapian, puheterapian, perheneuvoloiden ja päivähoidon kanssa. Neuvolat ovat olleet myös tärkeässä roolissa äitiyspakkauksia ja vanhempainrahaa anottaessa.

 

Nyt hallitus on sote-uudistuksessa esittänyt, että koulu- ja opiskelijateveydenhuolto on rajattu pois yhtiöittämispakosta niin, että maakunta ottaa näistä vastuun tulevaisuudessa. Tästä syystä onkin erikoisen tuntuista, että neuvoloiden osalta näin ei toimittu, vaan pääministeri ja muutamat muut vain toivovat että näin tehtäisiin, mutta eivät ole kirjoittamassa asiaa lakiin. Vastaus on, että maakunnat voivat itse päättää, mikä tuskin on realismia, sillä ainakin muiden palvelujen osalta on valtion tasolta päätökset siitä, mitkä palvelut ovat valinnanvapauden parissa ja mitkä eivät, jo alueiden tasa-arvonkin vuoksi.

 

Näin neuvolatoiminta tulee siis oletettavasti olemaan yksi osa sote-keskusta, jonka pyörittäjänä tulevat olemaan yksityiset ja maakunnan yhtiöt. Jos kerran neuvolatoiminta tulee olemaan osana yksityistä sote-keskusta, tulee sen myös osaltaan tuottaa voittoa omistajilleen. En olisi uskonut, että hallitus pystyy vajaan kahden vuoden aikana horjuttamaan hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluja myös äitiys- ja lastenneuvoloiden osalta. Jos on tahtoa pitää neuvolat julkisina, kaikille tasa-arvoisina palveluina, on se helposti myös tehtävissä kirjoittamalla se lakiin kuten koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, eikä jättää sitä kauniiden toivomusten varaan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Kaj Granlund

Voisitko kertoa minulle mitä vikaa on voiton tekemisessä? Voitto on se, jolla rahoitetaan kehitys ja investoinnit. Se on myös hyvä mittari toiminnan tehokkuudelle.

Jos voittoa voidaa tehdä ja lopputulos on halvempi kuin julkisen sektorin kustannus, niin me veronmaksajat olemme suurimpia hyötyjiä. Siinä ei pitäisi olla mitään vikaa.

Toimituksen poiminnat