Sirpa Paatero

Pitäisikö Kiky arvioida uudelleen?

Kesän aikana on tullut tavattua ihmisiä niin ympäri Suomea kuin omallakin alueella ja asiaa on riittänyt. Monessa keskustelussa on käyty läpi lomarahaleikkaukset ja siitä johtuvat muutokset kesän suunnitelmiin. Vaikka ihmiset ymmärtävät, että ns. kilpailukykysopimus oli vaihtoehto pakkolaeille, kuten sunnuntaikorvausten ym. leikkauksille, tuntuvat ne silti kohtuuttomilta. Etenkin kun jo saman tien kesän aikana on sunnuntaikorvauksista luopuminen otettu hallituspuolueiden keskustelulistalle. Tuntuu, että työntekijöiden puolelta joustamisessa mikään ei riitä. 

Sama yksipuolinen joustaminen tuli mieleen, kun aamun lehtiä lukiessa syksyn liittokierroksella halutaan nolla- tai hyvin maltilliset palkankorotukset, koska edellytyksiä ei kuulemma tällä hetkellä ole muihin ratkaisuihin olemassa. Samaan aikaan monella alalla menee paremmin kuin aikoihin ja keväällä jaettujen osinkojen määrä oli suurempi kuin koskaan. Yksittäisten työntekijöiden näkökulmasta tilanne on kaikkea muuta kuin reilu: heitä koskettaa työajan lisääminen kolmella päivällä ilman lisäystä palkassa, mutta "yhteiset talkoot" kansakunnan talouden pelastamiseksi eivät pääministerin kauniista toivomuksesta huolimatta kosketa kaikkia. 

Hallituksen budjettiriihessä tulee arvioitavaksi luvattu tuloverotuksen alennus ja syksyn aikana palkankorotukset yksi toisensa jälkeen. Kun työntekijöiden ostovoima on kikyn myötä laskenut mm. sotu-maksujen korotuksella ja arvio ostovoiman pitämiseksi nykytasolla edellyttää tuloveron alennusten lisäksi joka tapauksessa palkankorotuksia, on tiedossa tiukka vääntö, joka kestää ensi talveen asti. Kun tässä kaikessa taustalla vaikuttaa tehty kiky-ratkaisu, olisi varmaan perusteita arvioida myös se uudelleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Sama yksipuolinen joustaminen tuli mieleen, kun aamun lehtiä lukiessa syksyn liittokierroksella halutaan nolla- tai hyvin maltilliset palkankorotukset, koska edellytyksiä ei kuulemma tällä hetkellä ole muihin ratkaisuihin olemassa. "

Todella vastuutonta on antaa ymmärtää että nyt pitäisi vaatia suuria palkankorotuksia. Vain oppositiopuolueen edustaja voi noin typeriä ajatuksia päästellä ilmoille. Nyt kun vihdoin on saatu mahakosketus hieman heltiämään eikä enää nahka ihan koko ajan hankaa hiekkaan niin nyt heti ollaan kaikki nousumahdollisuudet viemässä vaatimalla palkankorotuksia.

Kalastelupuheenvuoroja oikein viimeisen päälle.

"Monessa keskustelussa on käyty läpi lomarahaleikkaukset ja siitä johtuvat muutokset kesän suunnitelmiin. "

Sinä varmaan kerroit heille mikä oli lomaltapaluurahan alkuperäinen tarkoitus eikä sitä suinkaan alun perin tarkoitettu pysyväksi.
Nyt se pitäisi vanhentuneena ja kiristyksellä aikaansaatuna ,täysin mihinkään perustumattomana boonuksena lopettaa kokonaan, samoin kuin pekkaspäivät.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Useissa maissa maksetaan "kolmannentoista kuukauden palkka" tavallisen kuukausipalkan lisäksi, kristillisessä kulttuuripiirissä myös "joulupalkkioksi" kutsuttu. Suomessa sitä vastaava lomaraha (ennen "lomaltapaluuraha" sen varmistamiseksi, että duunari ei jäisi kesäloman jälkeen palaamatta sorvin ääreen) ei ole ollutkaan täyden kuukausipalkan suuruinen. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-ei-ole-po...

"Saksassa työantajat maksavat joulun alla työntekijöilleen 13. kuukauden palkan {– –]. Ylemmissä asemissa oleva toimihenkilö voi olla oikeutettu jopa 14. kuukauden palkkaan." Kauppalehden siteeraaman Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen mukaan lomarahojen puolitus "leikkaisi ostovoimaa. Mutta se olisi pienempi hyvinvointitappio kuin se, että leikkaus kohdistuisi kuukausipalkkaan. Onhan lomaraha monelle ylimääräistä rahaa kesällä.”

Se "ylimääräinen raha kesällä" on monelle pienipalkkaiselle ainoa raha, joka on käytettävissä arjen välttämättömyyskulutuksen lisäksi "lomailemiseen". Yhä useamman työntekijän ja kokonaisten perheiden pakottaminen olemaan hetkeksikään irtautumatta kotiympyröistä siksi, ettei ole varaa matkustaa lomalla minnekään, voi tuottaa niin paljon henkistä pahoinvointia ja siitä seuraavaa tiedostamatontakin työmotivaation ja tuottavuuden laskua, että vaikutus kansantalouteen on täysin päinvastainen kuin hallituksen toivoma "kilpailukykyloikka".

Fiksu valtiojohto huolehtisi koko kansan henkisestä hyvinvoinnista sen sijaan, että demonisoi rehellisen työntekijän lähes isänmaanpetturiksi, kun tämä pyytää saada elämiseen kohtuullisesti riittävää palkkaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sossut ovat vasta sitten tyytyväisiä, kun taloudessa menee huonosti ja työttömyys kasvaa. Nyt tilanne on huolestuttava, kun kansalaisten luottamus talouteen on noussut, kysyntä kasvussa ja pitkäaikaistyöttömyys rajussa pudotuksessa.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Pitkäaikaistyöttömyyden pudotus johtuu tasan tarkkaan siitä että heidät päästettiin eläkkeelle, mikä oli mielestäni hieno ratkaisu. Silti se oli tilastojen siivoamista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Toni Voutilainen

Hyvä huomio. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 17 prosenttia yli vuoden kestäneistä työttömyysjaksoista päättyi siihen, että työtön työllistyi avoimille työmarkkinoille.

On selvää, että eläkeiän saavuttaminen poistaa henkilöt työttömyysluvuista. Pitäisikö heidän olla ikuisesti työttömiä !

Haastattelukäytännön myötä on todettu, että työtön on saanut työpaikan mutta te-toimisto ei ole saanut asiasta tietoa. Haastattelujen johdosta rekisterit ovat puhdistuneet ja pitkäaikaistyöttömyys on tilastollisesti vähentynyt. Se pieneni viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun 21 000 henkilöllä.

On se niin väärin kun parantuneesta työllisyystilanteesta ja talouden kohentumisesta pitää tehdä poliittinen vääryys.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #9

Viittasin ns "Lex Lindströmiin". Siitä se johtuu, virastoissa voidaan kyllä keksiä seksittäitä selityksiä muutokselle. Ei minua ahdista se että Suomen taloudelle menee paremmin, vaan se että politiikko pellet juoksevat kilpaa ottamaan kunniaa asiasta. Talouden kasvun suurin tekijä on kyllä pitkään kasvanut maailmantalous, ei kikyt yms.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Säälikää meitä kotkalaisia ; aikoinaan meillä oli kansanedustajina Anna-Liisa Linkolaa, Risto Tuomista, Antero Kekkosta, Esko Almgrenia , Häkämiesten veljekset....nyt on persujen Eerola ja tämä... hmmm..solisariratti ...hävettää...

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mihin se Taisto Jalo Sinisalo unohtui?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Huomasit : tietoinen freudilainen ´unohdus´ ( jos oikein muistan Taisto Jalon veljen nimi oli Voitto ja sisko Rauha....)

Pekka Pylkkönen

Kiky on nyt saavutettu etu eikä siitä luovuta. Saatana satamat pannaan kiinni jos joku yrittää koskea kikyyn!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Saatana satamat kiinni, kikyt nurin ja lisää velkaa, - ettei vaan talous pääse vahingossakaan nousuu.

Näitä ne vassurit aina hinkuaa!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kaipa tässä lomarahojen palautuksessa peruutetaan ne kompensaatioksi annetut veronalennukset, vai kuinka, toveri Paatero?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Koittakaa nyt vaan kestää oppositiossa vielä ainakin pari vuotta, ja antakaa talouden kasvaa ja työttömyyden laskea :)

Kyllä sitä sitten taas on työntekijän vuoro maksaa lisää veroja, jos demarit saavat säästökohteista päättää.

Työntekijäpuoli on kikyyn suostunut, ja liitot siinä mukana, ja johtopaikoilla demarit siellä liitoissa tämän kikyn hyväksyivät.

Populistisilla puheilla ei suomi nouse, ja työntekijätkin taitavat sen ymmärtää. Kikyä voi haukkua ja saa tottakai haukkua, mutta poliitikoilta voi odottaa myös jonkinlaista vaihtoehtoa, mutta sitä ei demareilta ole kuultu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oppositio ei ole sopimusosapuoli työehtosopimuksia laadittaessa, ne tekevät liitot yhdessä tynantajan kanssa. Lomaraha, entiseltä nimeltään lomaltapaluuraha syntyi metallin tes:n seurauksena -71, seitsmän viikon lakon seurauksena. Monet, fiksuimmat työnantajat maksoivat jo ennen metallin tes:a vapaaehtoista "palurahaa" estäkseen työvoiman siirtymistä loman aikana mm. Ruotsiin, jonne tuhansia metallimiehiä siirtyi ja juuri loman aikana. Suomalaisen palkansaajan asema suhteessa työnantajaan on kansaivälisessä verttailussa varsin heikko. Heikko irtisanomissuoja, työntekijän edustajan puuttuminen yrityksen hallinnosta, tyontekijä myötämäräämisoikeudesta puhumattakaan, jotka ovat voimassa mm Ruotsissa.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tapelkaa se Tuponne siellä neuvottelupöydässä, niin se edeltäväkin sukupovi teki, ei se tehnyt maksumieheksi yhteiskunnan vähävaraisia, eikä avuttomia vanhuksia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä pitää arvioida kikyä uudelleen.
Suomi joutuu tekemään 3-4 kikyä lisää tai irtautumaan eurosta tai kasvattamaan työttömyyttä ja velkojaan välimerellisiin mittoihin. Poliitikot ja työmarkkinajärjestöt valinnevat jokaisesta vähäisen ja mikään ei muutu.
Lomaraha on jäänne vanhasta erityistilanteesta, jota vain alettiin pitää itsestään selvyytenä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lomaraha on osa palkkaa aivan kuten ovat arkipyhäkorvaukset, pekkaset, eivät ne mitään jäänteitä ole, ne ovat aikanaan sovittu tes:n osana palkankorotusta. Tulevanakin syksynä pitäis ay-liikkeen esittää vaatimuksia työelämän parantamiseen liittyviä ehtoja, nimelliskorotusten sijaan ja näistä se kokonaisuus sitten muodostuu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Koettakaa nyt päättää.
Suuri sosialidemokraatti Paavo Lipponen totesi jo 15-vuotta sitten että nämä ay-liikkeen vaatimukset ovat mennyttä aikaa.

Irja Röntynen

Lomaraha säädettiin, maksettavaksi LOMALTA PALUU rahaksi, kun työntekijät lomallaan kävivät Ruotsissa kysymässä työpaikkoja Saabiin ja Volvolle.
Olin silloin palkanlaskijana Suomessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen talouden piristyminen alkaa nyt kovasti huolestutta SDP:n ay-siipeä.

Kapuloita pitäisi nyt saada tungetuksi rattaiden ja pinnojen väliin keinoilla millä hyvänsä, jottei todellisuus paljastuisi suomalaisille äänestäjille, jotkä SDP:n omassa äänestäjääkunnassa ovat jo hyvinkin nyt eläkeiässä keski-iältään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Kiiskin näkemys ei ole tästä maailmasta, SDP on palkansaajaajille läheinen puolue ja ajatus, että talouden ja sitäkautta työllisyyden piristyminen huolestuttaisi SDP:a on naurettava, yhtä hyvin voi väittää, että porvareita/työnantajia kauhistuttaa ajatus täystyöllisyydestä, jolloin palkansaajan asema työnantajaan nähden on vahvempi kuin suuren työttömyyden aikana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Kannattaja-analyyseissa sosiaalidemokraattien keski-ikä on kaikkien korkein eri puolueita vertailtaessa. Väestökyselyn tekohetkellä kannattajista vain noin puolet oli työelämässä eikä tilanne ole tästä todennäköisesti radikaalisti muuttunut.

Työelämän ulkopuolella olevista valtaosa oli nimenomaan eläkkeellä. Puolueen kannattajissa on myös selvästi vähiten sellaisia perheitä, joissa asuu alaikäisiä lapsia. Yksiselitteinen johtopäätös on, ettei puolue ole enää pitkään aikaan pystynyt houkuttelemaan nuoria kannattajamassoja puolelleen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ilkka Varsio, näillä keski-ikäisilä ja eläkeleäisillä demareilla, on yleensä myös lapsia, minullakin kolme, kaikilla asuntolainaa. On erikoista kuvitella, että minun tapaiset ihmiset toivoisivat lapsileen ja heidän perheilleen vaikeuksia jota työttömyys väistämättä aiheuttaa. Varakkaiden perheiden jälkeläisiä ja heidän perheitään työttömyys ei koske samalla tavalla kuin "duunariperheen" lapsia, tämän kai Varsiokin ymmärtää.

Pirjo Saarinen

KIKY koskemaan kaikkia, myös vientialoja, lomarahaleikkaukset koskemaan kaikkia jotka palkkatyötä ansaitsevat. Sittenhän se vasta on oikeudenmukainen.

Irja Röntynen

Sirpa Paaterolle: Kun bruttopalkka vähenee lomaltapaluurahalla, laskee myös maksettava vero, jolloin vaikutus oli 12€ vähemmän käteen.
Minkä verran tämä voi vähentää lomamatkoja työntekijöiltä?
Entinen palkanlaskija.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Koko EU-aluehan on piristynyt Kikyn vuoksi? Vai voiko joku esittää jonkun muun syyn?

Seuraava ehdotus olisi, että kaikki pitkäaikaistyöttömät ja vanhempi väki poistetaan kortistosta ja ohjataan sossuun.
Sillä työttömyys laskisi ainakin 70%!!!

Henry

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Jos arvon kansanedustajamme kiireiltään ehtisi, kannattaisi ehkä kuunnella koneneeen ääntä eli entisen kansliapäällikön Erkki Virtasen aamun kommentteja " jakovarasta" ,alkaa kohdasta 2:00.

http://areena.yle.fi/1-4155350

Toimituksen poiminnat