Sirpa Paatero

Sote-kiire

Eduskunnassa on totuttu tekemään töitä tarvittaessa tiukoillakin aikatauluilla, mutta nyt on meno muuttunut aika käsittämättömäksi. Aiemminkin eduskunta on käsitellyt tiukoilla aikatauluilla vuosittain esimerkiksi budjettiin liittyviä lakeja tai 2007 Kokoomuksen vaalilupauksesta (hoitajien 500 euron palkankorotuksesta) ja siihen  liittyneistä mahdollisista pakkolaeista johtuen. Joskus eduskunta on kutsuttu koolle finanssikriisin tai Euroopan joidenkin maiden talouden romahtamisen vuoksi tai joitakin valiokuntia EU-linjausten tai telakoiden lakkauttamisuhasta johtuen.

Tilanne on nyt kuitenkin aivan erilainen, sillä syy kiireeseen ja sitä myöten myös kiristyneeseen ilmapiiriin on hallituksen itse aiheuttama. Erityisesti soten kohdalla, mutta myös vaikkapa tietosuojalainsäädännön ja useiden muiden lakien kohdalla on aikataulu ollut liian tiukka ja lait heikosti valmisteltuja. Etenkin vaikutusarvioiden puutteesta on lainsäädännön arviointineuvosto, talouden arviointineuvosto ja jopa aiempi oikeuskansleri antaneet huomautuksia ja olleet huolissaan. Samoin on kestämätöntä asenne esimerkiksi edelliseen valinnanvapauslakiesitykseen, joka kaatui viime kesänä, kun hallituksessa oli päätetty kokeilla, meneekö läpi. Eli testaus erityisesti julkisen vallan käytön siirtämisestä yksityiselle on tuntunut olevan monin kohdin tavoitteena. Kiitos suomalaisen perustuslain, julkinen valta ja etenkin ihmisten elämään suoraan vaikuttavat päätökset on haluttu pitää tehtävänä virkavastuulla.

Nyt viimeisimmässä lausunnossa tietosuojalainsäädännöstä on Perustuslakivaliokunta taas kiinnittänyt valtioneuvoston huomiota siihen, että valiokunnan tehtävän toteuttaminen vaarantuu, jos hallitusten esitysten eduskuntakäsittelylle ei varata riittävää ja kohtuullista aikaa, näin on jouduttu lausumaan myös 2016 omistajaohjaukseen liittyen. Lausunnossaan perustuslakivaliokunta kiinnitti vakavaa huomiota siihen, että vuoden 2016 valtiopäivillä hallitus oli antanut useita, myös perustuslain kannalta merkityksellisiä esityksiä niin myöhään, että eduskunnalle on jäänyt kohtuuttoman lyhyt aika niiden käsittelyyn.

Maakuntalakipaketista Perustuslakivaliokunta lausui vuosi sitten, että ”valiokunnan mielestä käsillä olevan esityskokonaisuuden aikataulutavoitetta voidaan pitää perustuslain kannalta hyvin ongelmallisena huomioiden erityisesti uudistuksen merkitys. Ehdotuksessa on kyse hallinnollisista perusoikeuksien toteutumiseen olennaisesti vaikuttavista järjestelmätason ratkaisuista. Nämä näkökohdat huomioiden valiokunta pitää tärkeänä, että ehdotusten eduskuntakäsittelyyn varataan aina riittävästi aikaa.” Jo aiemmin Perustuslakivaliokunta on pitänyt varsin ongelmallisena ja epätyydyttävänä sitä, että hallituksen esitykseen sisältyviä lakiehdotuksia joudutaan laajasti täydentämään ja korjaamaan eduskuntakäsittelyssä ja tätä mallia hallitus yrittää taas tarjota ratkaisuksi.

Nyt valtiosääntöasiantuntijat kommentoivat iltapäivälehdille kohtuuttomista aikatauluista ja työmäärästä, osa asiantuntijoista sanoo, että kokonaisuuteen perehtymiseen ei ole ollut riittävästi aikaa, jolloin on mahdollisuus kommentoida vain kapealta osin. Eduskunnan ja ministeriöiden henkilöstö on ylityöllistettyjä ja paine hallituspuolueiden osalta on viime aikoina ollut niin kova, että valiokunnissa on poikkeuksellisesti jouduttu äänestämään asiantuntijoiden kuulemisesta. Hallitus on voittanut äänestykset, jolloin edustajat ovat joutuneet kirjelmöimään asiasta puhemiesneuvostolle.

Viitaten perustuslakivaliokunnan kantoihin asioiden asiallisesta ja riittävästä käsittelystä, eduskunnan oman työjärjestyksen mukaan ollaan varsin kaukana tästä. Toivottavaa on, että tämän kaltaista ”näytelmää” ei nähdä enää koskaan vaan palataan ns. normaaliin perusteelliseen lain valmisteluun, vaikutusarvioiden tekemiseen ja lakien asialliseen käsittelyyn eduskunnassa, ilman hallituksen painostusta. Voihan myös olla, että kiire loppuu piankin ja tilanne muuttuu, niin ovat mielenkiintoisia olleet viime päivät soten osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Minua aina epäilyttää jos jotakin päätöstä pusketaan läpi aivan väkipakolla; vähän sama tilanne kuin jos torilla helppoheikki patistaa tekemään ostopäätöksen ennekuin ehtii katsoa kunnolla, mitä hän oikein myymässä.

Parempi olisi jos annettaisiin edustajien mennä (kröhöm!) usean kuukauden lomalle ja lopullinen äänestys lykättäisiin vaikka 2019 kevääseen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosiaalidemokraatti kansanedustaja Sirpa Paatero olisi voinut laittaa otsikoksi seuraavaa: Sotejarrutus on nyt parasta mitä Sosiaalidemokraatti voi nyt tehdä.

Oliko se nyt näin että tämä on viides malli sotesta ja kuudes hallitus joka tätä työstää laiksi. Ei Arkaadianmäellä ole näin häpeällistä toimintaa ollut aiemmin. Punavihervasemmisto linnoittautuu taantumuksellisen kuntamonopolin vietäväksi ja edistyksellinen konservatiivinen puoli haluaa muutoksen parempaan.

Kummeksuttaa kun meillä on lainsäädäntöä monopoleja vastaan niin se ei yllä tähän nykyiseen sotemonopoliin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jo toinen kansanedustaja kerjää sääliä ja vastustaa sotea työmäärään vedoten.

Jotenkin kuvittelisin, että tällä asialla ei suurta suosiota ja myötätuntoa äänestäjiltä saa...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiettävästi sitkein jarruttaja on ollut kokoomuslainen. Perustuslakivaliokunassa. Jokainen asia on pitänyt käydä läpi ensimmäistä ja viimeistä pilkkua myöten. Oiken hyvä.

Mutta kiva siitä on demareita syyttää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Paateroa ja Kahiluoto-Alankoa harmittaa tietysti suunnattomasti. Ilmeisesti varatut lomamatkat kaukaisiin lomakohteisiin tuli hankittua hieman hätäisesti. He todennäköisesti olettivat, että edustamiensa puolueiden hirveä älämölö sote-uudistusta vastaan olisi saanut hallituksen perumaan uudistuksen ja kansanedustajat olisivat päässeet lomailemaan. Kyllähän äänestäjät ymmärtävät, miten raskasta on viikosta toiseen soittaa suutaan hokemalla, ei käy, ei käy ja siinä ohessa luvata kaikenlaista hyvää eläkeläisille, opiskelijoille, työttömille ja vähäosaisille. Lupausten toteuttamisen ajankohdasta tosin ei sitten osata antaakaan tarkempaa ajankohtaa kuin, ehkä muutamien vaalikausien aikana. Ja kyllä kansa taputtaa käsiään ja haukkuu entistä raivokkaammin Suomen historian huonointa hallitusta. Sitä se joukkohysteria tiettää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sitkein jarruttaja on kyllä ollut kokoomuslainen, ja ihan syystä. Siellä perustuslakivaliokunnassa. Mutta eihän siitä tarvitse välittää, kun voi muita haukkua laiskoiksi lomailijoiksi.

Markku Koivisto

Niinkö on käynyt, että hallitus on valmistellut lakipakettiaan vuosikausia eduskunnalle mitään kertomatta suunnitelmistaan? Ja "viime viikolla" löi eteen mittavan bumaskan käsiteltäväksi. Kummallisessa pimennossa se eduskunta on elänyt, kun julkisuudessakin asioista on intetty jo vähintään vuosi. Ainakaan vastustava puoli ei nähtävästi mitenkään osaa tai paremminkin halua ennakoida tulevia päätöksiään, vaan vetoaa luulisin itse aiheuttamaansa "kiireeseen".

Käyttäjän SirpaPaatero kuva
Sirpa Paatero

Hei
Kyse ei ole siitä etteikö tehtäisi töitä vaan siitä että lait niin sote kun muutkin on niin kiireellä ja huonosti valmisteltuja sekä täynnä poliittisia lehmänkauppoja jonka vuoksi eivät etene perustuslakivaliokunnassa eivätkä muissakaan valiokunnissa normaalisti. Tässä on kuitenkin kyse Suomen suurimmasta uudistuksesta 100 vuoteen, joten eki kannata tehdä huonoa. Teksitissä olleet lainaukset perustuslakivaliokunnan osalta ovat suoraan pev lausunnoista.
T. Sirpa

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kolme vuotta valmisteltu = kiireellä valmisteltu
Huonosti valmisteltu = ne samat virkamiehet, jotka aiotte laittaa töihin ensi vaalikaudella kun olette itse vallassa. Mitenkähän hyvää jälkeä silloin tekevätkään...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilässä henkilöytyy se mikä vaivaa myös suomalaista yritysjohtamista, toimitaan käskyttämällä, alaisiaan ja asiantuntijoita kuulematta, runnotaan eteenpäin oman pään mukaan. Suomesta puuttuu Ruotsissa vallalla oleva keskustelukulttuuri, "diskuteeraaminen" joka kiistatta tuo paremman tuloksen mitä tapahtuu johtamistavalla jota Sipilä harrastaa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Paatero varmaan muistelee sitä, että viimeksi demarien sote-ehdotusta vastaan äänestivät demarit. Kiirettä asian hoitamiselle ei ollut. Eikä kykyä.

Käyttäjän SirpaPaatero kuva
Sirpa Paatero

Viime kauden lopun esitys oli kahdeksan puolueen yhteinen
Lakeja uuteen esitykseen on tullut koko ajan lisää, osan vielä puuttuessa ja suureen osaan nyt jo eduskunnassa oleviin tarvitaan muutoksia
Monet nyt kolmen puolueen tekemät esitykset ovat tehty vastoin asiantuntijoiden parempaa tietoa poliittisten sopimusten tuotoksiana

Toimituksen poiminnat