Sirpa Paatero

Kuunnelkaa edes Laatusta, EK

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vetoaa tänään julkistetussa Sopimisen edistäminen työmarkkinoiden murroksessa -analyysissa kolmikantaisen sopimisen puolesta. Suomen menestysvaltti maailmanmarkkinoilla on pohjannut sopimisen kulttuuriin – sitä on syytä vaalia myös tulevaisuudessa.


Laatusen puheenvuoro on merkittävä nyt, kun Elinkeinoelämän keskusliitto on yksipuolisesti sanoutunut irti keskusjärjestötason työmarkkinasopimisesta. Maailmantalouden kasvava epävarmuus kuitenkin tukee ajatusta siitä, että kaikki sopimisen työkalut olisivat jatkossakin käytössä.


Laatunen muistuttaa – aivan oikein – työmarkkinatoimijoita siitä, että konfliktit eivät luo talouteen vakautta tai ennustettavuutta. Erityisen tarkalla korvalla Laatusen havaintoja kannattaa kuunnella hänen entisten työnantajiensa. Kuluneella vaalikaudella EK haki usein Sipilän porvarihallituksen tuella poliittista ohituskaistaa sekä työelämäkysymysten ratkaisuun että työ- ja sosiaalilainsäädännön kehittämiseen.


Jos työnantajien toimintamalli yleistyy jatkossakin, vaikeuttaa se pitkäjänteistä sopimista ja tekee työmarkkinakysymyksistä poliittisia kiistakapuloita. Laatunen nostaa analyysissaan esiin muun muassa vuoden 2007 liittokierroksen, jolloin kokoomuksen vaalitäky sairaanhoitajille johti hallitsemattomaan palkkakilpailuun. Kansantalouden näkökulmasta kokoomuksen vaalivoitto tuli kalliiksi.


Työehtosopimustoiminnan lisäksi kolmikannan rapautuminen on näkynyt työ- ja sosiaalilainsäädännön kehittämisessä. EK:n jättämää valtatyhjiötä ovat pyrkineet hyödyntämään muut työnantajajärjestöt. Seurauksena on ollut lakiehdotuksia, jotka näyttävät tulleen Sipilän hallituksen pöydälle suoraan työnantajien kynästä, ohi normaalin virkavalmistelun. Esimerkkinä tästä voidaan nostaa pyrkimykset heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa viime vuonna.


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on vedonnut Elinkeinoelämän keskusliittoon, että Etelärannassa arvioitaisiin uudelleen sopimisen mahdollisuuksia. Jos sosialidemokraattien puheenjohtajan vetoomukset eivät ole työnantajia miellyttäneet, niin sopisi toivoa, että entisen työmarkkinajohtajan arviot kolmikantaisen sopimisen tärkeydestä noteerattaisiin työnantajien leirissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Älkää viitsikö ! Kuuntelisitte maan parasta asiantuntijaa Raimo Sailasta (sdp).

Päättäjiltä hän odottaa hyviä asiatietoja, kokemusta sekä kykyä kuunnella ja sovitella asioita.

”Hallituksen pitää olla vahvempi kuin työmarkkinajärjestöjen. Sen pitää pystyä johtamaan maata. Sitä varten se on olemassa”.

Toiseksi hän neuvoo hallitusta noudattamaan johdonmukaisesti omaa politiikkaansa sivuilleen vilkuilematta.

Laatunen oli Etelärannan ainoa demari. SAK:n tilaama kirja kertoo kaiken yrityksestänne palata vanhaan nuutuneeseen järjestelmään. Toisaalta ette näy myöskään ymmärtävän, että kirja on Lasse Laatusen muistalmateos työelämästään.

Kirja on kuin kolmikannan ruumiinavaus, mutta patologi ei määrittele kuolinsyytä. Jotakin syöpään viittaavaa se kuitenkin kaikesta päätellen on.

Vaatiikin veret seisauttavaa kyynisyyttä voidakseen Laatusen tavoin vakuuttaa, että kolmikanta-järjestelmä on hyvä. Onhan se tuottanut likimain puoli miljoonaa työtöntä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Kukaan ei kuuntele muuta kuin rahan ja vallan kutsua, ihmisistä ja heidän kohtaloistaan ”maailman onnellisimmassa” valtiossa viis veisataan enää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maan talous ajettiin kriisiin juuri kolmikantaisesti v. 2008 finanssikriisin jälkeen, eikä tästä ole pientäkään epäilystä. Miksi tätä järjetöntä systeemiä herätellään edelleen henkiin ?

Muualla maailmalla kolmikanta on jopa kielletty tai vähintään hallituksen puuttumista työmarkkinoiden sopimisiin tai vastaavast työmarkkinaosapuolten pyrkimyksiä vaikuttaa parlamentariseen päätöksentekoon katsotaan kieroon ei hyväksttävinä toimina.

Työmarkkinat hoitakoot omat asiansa - edustukselliset demokraattiset parlamentit ja hallituksineen taas omansa.

Käyttäjän SirpaPaatero kuva
Sirpa Paatero

Hei
2008 lama johtui kyllä muusta kuin kolmikannasta, yhdysvaltalaisten pankkien romahdus joka vaikutti koko maailmantalouteen ja Suomen BKT tippui n 8%.
Sitä vastoin Sipilän, Orpon ja Soinin johtaman hallituksen kolmikanta ei ole ollut mitään neuvottelua vaan alkuun pakkolakeja, jotka onneksi saatiin torjuttua, kuuluisien ”kätilöiden” komeenteilla, joiden työstä pääministerikin ymmärsi palkan muodostusta.
Tämän ”hässäkän” jälkeen, jossa kymmeniä tuhansia ihmisiä rautatien torilla, olivat työmarkkinat sekaisin pitkään, eikä luottamus palautunut koko hallituksen aikana.
Suomi on ollut esimerkki sopimisen kulttuurista ympäri maailmaa ja osa hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista vastuullisella toiminnalla, jonka jotkut ovat halunneet viime vuosina tuhota. Kehitettävää riittää kolmikannassa siitä olemme samaa mieltä, mutta sen tuhoaminen on jätettävä tekemättä
T.,Sirpa

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailmantalous ja kaikkien muiden EU-maiden taloudet lähtivät rivakkaan kasvuun jo viimeistään v. 2010, paitsi kolmikantaisen Suomen, jossa kolmikannoin toteutettin Sari Sairaanhoitaja paketti, joka seurausvaikutuksineen levisi kautta koko työmarkkinakentän ja turmeli maan kilpailukyvyn vuosikymmeneksi eteenpäin, ja josta maa ei ole vieläkään toipunut.

Suomen vienti romahti pysyvästi ainoana maana koko EU:n aluella.

Suomen julkisen sektorin palkkasumma kasvoi euromääräisesti enemmän, kuin missään muussa EU- maassa yli 6 miljardilla eurolla v. 2007 - 2015 ja täysin ilman mitään talouskasvua ja täysin kolmikantaisesti.

Tästäkö sopimisesta tulisi olla tyytyväinen ?

Toimituksen poiminnat